Nå da du har siden oppe, og innholdet begynner å komme på plass, kunne det jo være en ide å tjene litt penger på morroa også. På nettet er det flere måter å tjene penger på. Eksempler kan være dropshipping, valutahandel, nettpoker og online pengespill. Det jeg ser for meg at kan være aktuelt på en hjemmeside som dette er i første omgang å søke om å bli med i noen Affiliate programmer, og/eller satse på Google AdSense og alternativer til det. I Storbritannia og USA er dette mega business, men det finnes gode alternativer i Norge også.

Hva er så et Affiliate program?

Kort fortalt er et affiliate-program en avtale mellom deg og selgeren av en vare eller tjeneste, der du bruker hjemmesiden til å promotere disse varene eller tjenestene. Hvis noen klikker seg gjennom fra din hjemmeside, og kjøper selgerens produkt, får du prosenter av salget. Dette er altså en 100% risikofri måte å tjene penger på, og det beste av alt er at du skaper deg såkalt «passiv inntekt».

I den spede begynnelse, da Internett begynte å bli kommersialisert, var pornobransjen tidlig ute med å benytte nettet som en kommersiell plattform for å selge sine «produkter» og «tjenester». Selskapet Cybererotica startet i slutten av 1994 det som av mange betraktes som verdens første affiliateprogram. De betalte da eiere av nettsteder penger for å drive trafikk til Cybererotica.

Amazon var den første store aktøren som kom på banen, dette var i 1996. De var da i startgropen hva gjaldt salg av bøker på nett, og trengte en effektiv måte å annonsere for sine bøker uten å måtte ta alt for stor finansiell risiko. Amazon utviklet dermed sin egen affiliateplattform Amazon Associates. Med Associates kunne, for første gang, nettsteder tjene penger på å anbefale bøker hos Amazon og tjenesten var en stor, stor suksess. I dag er Amazon Associates fortsatt et av verdens største affiliateprogram og store deler av Amazons totale markedsføringsbudsjett går i dag gjennom deres eget affiliatesystem. Sjekk gjerne ut «Diverse annet» menyen i butikken min her, som er produkter fra Amazon.

Etter dette kom flere selskaper bl.a Linkshare og beFree med en teknologi for annonsører som ikke ønsker å utvikle egne affiliateprogrammer og de første affiliatenettverkene er dermed født. Disse selskapene etablerer den første markedsplassen hvor annonsører kan møte nettsteder som ønsker å selge deres produkter. beFree kjøpes senere opp av Commission Junction som ble etablert i 1998. Både Linkshare og Commission Junction er i dag blant de største affiliatenettverkene i verden.

Affiliate program i Norge?

I Norge er det Svenske Tradedoubler med kontorer i Oslo som er det dominerende nettverket, men også Nederlandske TradeTracker har etablert seg med eget kontor i Bergen. Andre som kan nevnes er amerikanske Commission Junction og Tyske Zanox som også dekker også det norske markedet, men gjør dette fra sine nordiske kontorer i Stockholm. Fordeler med disse nettverkene.

For det første, de har et opplegg der du som er godkjent affiliate kan få ha bannere og tekstlinker til flere forskjellige bedrifter. Dermed har du tilgang til mange programmer under samme paraply. Vanlige affiliate-avtaler er som regel bare mellom én affiliate og én bedrift.

Den andre fordelen er at inntektene fra de forskjellige programmene samles på et sted. Hvis du driver en liten hjemmeside og er medlem av mange forskjellige affiliate-programmer, vil du kanskje ikke tjene nok til å få utbetalt penger fra noen av dem. Med TradeDoubler og TradeTracker derimot, er inntektene fra alle programmene samlet på ett sted.

 Så hvordan lykkes du med Affiliate?

Nå må jeg først si at jeg ikke er proff på dette, men jeg vil her nevne noen de mest elementære tingene jeg mener man bør tenke på. Veldig mange starter opp uten å tenke på det mest grunnleggende. De lager sin første side, legger inn noen bannere og forventer at de etter et par timers arbeid vil se pengen rulle inn på konto. Så skjer ikke det, og de går lei og dropper hele ideen. Så, la oss se på det mest elementære.

1)    Lag skikkelig innhold

Det viktigste ved siden din er kvaliteten på innholdet. Dersom dette er uinteressant og dårlig, så mislykkes du allerede på dette punktet. Søkemotoroptimalisering kan hjelpe siden din et stykke på vei, men med dårlig innhold vil du ikke få treff uansett.

Når du lager en side, ta deg god tid til å skrive noe skikkelige som passer til temaene på siden, og som også er av interesse for andre. Det er tusenvis av sider der ute som handler om det samme som din, så tenk på hva du kan gjøre bedre. Dersom du starter med å lage et par innlegg på et par hundre ord, og så forventer besøkende fra søkemotorene neste dag, glem det!. Jo mer tid og hardt arbeid du legger ned i begynnelsen for å skape skikkelig innhold på siden din, jo lettere vil det i fremtiden være å få dette innholdet til å ranke høyere, noe som igjen gir flere besøkende på siden din. Flere besøkende = Flere klikk på linkene dine. Dette kan ikke sies ofte nok, start med å skrive noe skikkelig! Om du i etterkant av publiseringen tenker at dette var da noe skikkelig «dritt», kan det beste faktisk være å slette hele greiene å starte på nytt. Husk EN dårlig tekst, og den som besøker siden har mulighet til å blokkere resultater fra ditt domene for alle fremtidige søk. Skikkelig innhold vil ikke bare gjøre det enklere å søkemotoroptimalisere siden din, men det vil også bedre sjansen for at de deler innholdet ved hjelp av sosiale nettverk, og i det hele tatt gi flere som linker til siden din.

En tabbe er å begynne med å skrive et mini-innlegg med dine valgte nøkkelord (keywords), og så sette igang med linkbygging til disse innleggene. Dette er rett å slett å kaste bort tiden til leserne dine. (Linkbygging er prosessen med å få andres hjemmesider til å linke til ditt nettsted. Disse linkene øker din samlede synlighet i søk og gir bedre rangeringer.)

En annen viktig ting å unngå er ”keyword-stuffing”. Du får sannsynligvis ikke høyere page rank jo flere ganger nøkkelordet ditt gjentas. Det kan faktisk ha motsatt virkning ved at det blir for mye både for lesere og søkemotorer. Eksempelvis så har Google i de senere år endret algoritmen sin fra fokus på rene søkeord til brukerbaserte opplevelser. Dette kan du lese mer om i artikkelen min om Kriterier for rangering av siden din

Så for å gjenta meg selv, og dette kan ikke nevnes for ofte; Lag skikkelig innhold – og når du har gjort det, lag mer av det. Jo mer interessant innhold du har på siden din, jo større sannsynlighet er det at Søkemotorene sender besøkene din vei. En ting å være oppmerksom på er at bilder, videoer og annet som du benytter ikke må ha noen form for opphavsrett, dersom de har det kan det bli et problem. Dette kan du unngå ved å søke etter gratis bilder på nettet. Det er en mengde sider ute der som tilbyr slike. En side jeg liker, og benytter er Stockvault. Et annet og bedre alternativ, som gjøre at du skiller deg ut fra andre sider om det samme temaet, er å legge ut egne bilder, lage egne videoer på Youtube, Periscope eller Ustream eller på andre måter personlig-gjøre siden. For å si de enkelt, en viktig faktor er at du distanser deg fra flokken og blir spesiell.

graphicriver

 

 

 

 

 

Dersom du er ute etter enda mer profesjonelt innhold og er interessert i å betale en lite sum penger, kan GraphicRiver være et ypperlig alternativ. Du kan se nærmere på mulighetene ved å klikke på bildet til venstre her.

2)    Gjør siden troverdig

For å unngå å bli stemplet som «enda en døgnflue av en affiliate side» er du nødt til å gjøre siden din troverdig. Måter å gjøre dette på er å legge inn måter å kontakte deg på, som e-post adresse, en kontaktform eller eventuelt telefonnummer og adresse. Men min mening er at dersom du lager en Om oss/Om meg side hvor du forteller litt om deg selv er dette det beste. Dersom du velger å benytte Google Adsense må du også ha en side med vilkår og bestemmelser, men dette er jo greit å lage seg uansett. Dersom du vil virke enda mer proff kan du også lage en side om Copyright (vilkår og betingelser), om bruken av cookies og om ansvaret med mer. For å få dine egne dine vilkår og betingelser, kan dette gjøres ved hjelp av en plugin i WordPress, for eksempel legull.

3)    Unngå spam – prioriter innhold før annonser.

En ting som ofte går igjen på nye sider, er at det er lagt inn sinnssykt mange ads på sidene. Her skal det tjenes penger!! Dette er ikke bra, faktisk så medfører det at innholdet oftest forsvinner i mengden av bannere og reklame linker. Det som da skjer er at leseren mister  lysten til å være der, de opplever det rett og slett som forstyrrende. Dermed forsvinner de, blokkerer i verste fall siden din, linker iallefall ikke til den, og dett var dett. Utidig mas = færre besøkende. Så istedet for å satse på inntekter med en gang, kan du oppnå langt mer ved først å skape en side som tilfredsstiller leseren og som de ønsker å komme tilbake til. Deretter kan du utvide med relevante annonser og kanskje tjene penger på disse besøkende om noen måneder.

4)    Tenk på designet. (“less is more”)

Siden din blir ikke noe bedre av at du i høyre sidekolonne har 40 affiliate linker i tillegg til Google Adsense annonser. Dette kan derimot virke irriterende på leserne dine. Du bør istedet fokusere på en behagelig og innbydende side, dropp de sterke kontrastfargene, unngå mange flash elementer og store bilder, alt dette er med på å forstyrre leserens opplevelser. Jeg sier ikke at du skal droppe bruken av widgets i WordPress, eller bare ha tekst og ingen bilder på siden din, men tenk på hva du ønsker å formidle. Er det som er på siden interessant for leserne. Jo mer masete du er, jo mindre besøkende får du. Fokuser på leseropplevelsen.

5)   Hvordan lykkes –  Ressurser

En ting er å ha en web-side og noe affiliate-linker. Noe helt annet er det å lykkes som affiliate! Det er tusenvis av blogg-innlegg og sider som forteller deg hvordan du skal lykkes, men det er veldig sjelden at disse sidene har mer å komme med enn akkurat disse tipsene som de selv har funnet på Google. Derfor vil jeg her nevne et par bøker som kan være meget bra dersom du ønsker å fordype deg mer. Disse er de to jeg har benyttet så langt.

Den første jeg vil nevne er boken The Complete Guide to Affiliate Marketing on the Web som er skrevet av Bruce C. Brown. Han er en forfatter som har vunnet en mengde priser for bøker om dette temaet. Ønsker du å lese mer om han, og se andre interessante bøker kan du gjøre det i denne bloggen hans.

Den andre jeg mener er verdt å nevne er  The Affeliate Masters Course som er skrevet av Ken Evoy. Han er et godt eksempel på hvordan man lykkes, og er grunnleggeren av Sitesell. Selv om store deler av boka går med på å promotere produktet hans Site Build It, er den spekket med gode råd og tips, og forteller en masse om hva som er nødvendig å gjøre for å klare seg i jungelen. De kan selvsagt kjøpes i bokhandlene for et par hundrelapper, men siden du allerede har kommet så langt i lesingen av siden min kan du få noe gratis 🙂 Disse er nemlig publisert gratis på nettet i pdf format, og jeg har funnet dem frem for deg så du kan lese dem under Gratis Ressurser i høyre kolonne her.

6)    Vær tålmodig

Når siden din er oppe og du mener at du er på rett vei, vær tålmodig. Fortsett å lage godt innhold på siden og fortsett med linkbuilding. Resultatet kommer garantert ikke ikke med engang, men dersom du er tålmodig og ikke gir opp vil det etterhvert skje noe.

So far so good. Har du nå laget en side med et bra design, som ikke er proppet med reklamer og som har godt innhold og mye av det? Da kan du gå tilbake til Søkemotoroptimalisering igjen, og forbedre dette.