For å få din nye hjemmeside til å havne høyest mulig oppe i trefflistene på søkemotorer så må du søkemotoroptimalisere siden. Dette kalles SEO (Search Engine Optimization).

Å ha bra søkemotoroptimalisering er meget viktig for deg som vil finnes høyt oppe i trefflistene hos Google, Yahoo, Bing og alle andre søkemotorer.

Dette handler om å kjenne din målgruppe og vite hva de er ute etter. Det handler om å bli det nettstedet som kommer høyest mulig opp på resultatsiden når noen søker etter dine artikler, produkter eller tjenester. Det kommer opp tusenvis av resultatsider for hvert enkelt søk, og ingen ønsker å komme på side 50 eller 500. Målet for alle er å komme på førstesiden, og aller helst på førsteplass. Det er det søkemotoroptimalisering handler om.

Så hvordan skal vi få til dette da?

Brukeren i fokus. 

Perfekt søkemotoroptimalisering kan ta lang tid, men det er noen enkle grep du kan gjøre som vil være positivt for din nettside. Når du skal legge inn tekster med søkeord, er det viktig å holde brukeren i fokus. SEO oppnår aldri sitt fulle potensial om det ikke går hånd i hånd med brukervennlighet, lesevennlighet og bra innhold. Før var det vanlig å optimalisere kun for søkemotorene. Nå blir det bare viktigere og viktigere at SEO optimaliserte tekster også kan og vil leses av mennesker. En brukervennlig og leservennlig nettside med andre ord.

Søkemotoroptimalisering skal du først sette i gang med etter at en ordentlig side er laget. Derfor anbefaler jeg deg nå å lese mine to artikler om webdesign, og tjene penger på web før du går videre med dette. 

Noen enkle grep.

Administrasjonpanelet

Etter installasjon så bør man direkte gå inn og gjøre en del innstillinger i administrasjonpanelet. Dette bør helst gjøres så fort som mulig sånn at ikke søkemotorene rekker å fange opp feil url’er. Grunnen til dette er at det første vi skal gjøre en url-omskriving. Dette gjør du i innstillinger -> permalenker, og en mer detaljert forklaring om hvordan finner du her.

Selv benytter jeg dag og navn – /%year%/%monthnum%/%day%/%postname%/

På samme side finner du Kategoriprefiks og Stikkordprefiks. Her bør du fylle inn stikkord og kategorier for hva siden din handler om.

Oppdateringtjenester

Når du publiserer et nytt innlegg vil WordPress automatisk si i fra til angitt oppdateringtjeneste om at du har skrevet en ny artikkel.

Det fins mange tjenester som du kan pinge for at dine innlegg skal vises på eksterne websider. Ett eksempel er Pingomatic og denne er også lagt inn default i WordPress.

Du kan legge til flere oppdateringtjenester – 1 på hver rad På raden under http://rpc.pingomatic.com/, kan du f.eks legge til rpc.twingly.com og http://rpc.technorati.com/rpc/ping

Andre ting man bør vite noe om.

Linkbygging

Dette er prosessen med å få andre web-sider til å linke til ditt nettsted. Disse linkene øker din samlede synlighet i søk og gir bedre rangeringer. Det å etablere en solid innkommende link struktur for nettstedet ditt er en av de mest effektive teknikker som brukes for søkemotoroptimalisering og for å forbedre nettstedet ditt i søkemotor rangeringer. Samt at det også er med på å øke den totale mengden av trafikk på nettstedet ditt.

Unngå «Keyword stuffing»

Sjekk også at det ikke forekommer ”keyword stuffing”, altså at de samme ordene gjentas flere ganger i meta keywords eller meta description.

URL Forwarding

Dersom du har gjort URL forwarding på siden din må du forsikre deg om at dette er en 301 redirect, og ikke en 302 redirect. En 301 redirect betyr at siden er permanet flyttet til en ny lokasjon. En 302 redirect betyr at dette er en midlertidig flytting.

Men, er dette så farlig da?

Ja det kan være det, søkemotorer vil nå bli forvirret angående hva som er riktig side, og dersom denne er en 302 redirect, kan det faktisk hende at den ikke sender søket til riktig adresse siden den forstår dette som en midlertidig flytting.

Benytt gjerne URL forwarding linken min på Gratis ressurser for å sjekke siden din.

Feil i koden din

Det er en viss uenighet angående om feil i koden vil ha betydning for validering i søkemotorene, men det er hevet over enhver tvil at god kode gir mer korrekt resultat når søkemotoredderkoppen søker gjennom siden din. W3C er organisasjonen som bestemmer hva som er gjengs HTML-kode (kildekode).

Sjekke gjerne siden din for dette også under W3c Markup validation service linken min på Gratis ressurser,

Page rank

Page rank sier noe om hvor godt siden din er likt, og dette kan måles på hvor ofte den linkes til. Mange linker = Interessant side. Når dette er sagt, så har søkemotorene en mengde andre kriterier også, så det handler om mer enn dette. Bottom line – Jo mer interessant siden din er for andre jo høyere Page rank, og vi ønsker jo alle å være på topp 5 når nøkkelordet ditt er søkt på. Men, ikke forvent så mye, på skalaen fra 1 – 10 som benyttes er det ikke mange i Norge som er over 6 – 7. De som er det, er oftest aviser og velrenommerte informasjons sider. vg.no for eksempel har en pagerank på 6, mens lokalavisen der jeg kommer fra gd.no har en pagerank på 5.

Sjekke gjerne pagerank for siden din under google page rank linken min på Gratis ressurser,

Search Engine Result Page (SERP)

Hvis du er interessert i å få besøkere til siden din, er det helt avgjørende at du forstår hvor viktig en SERP er. SERP er rett og slett plasseringen din når noen søker på noe, Du ønsker å havne høyest mulig i SERP slik at flere lett finner siden din. Ligger man på side 2 i Google faller sannsynligheten for søkebaserte besøk dramatisk, faktisk tar de øverste 5 plassene på førstesiden så godt som alle besøk via et søk. PageRank er ikke direkte avgjørende for hvor man havner i SERP, men mange av de faktorene som betyr noe for PageRank er også viktige for SERP.

Dersom du ønsker å lese mer om hvordan nettstedet ditt rangeres av søkemotorene, kan du gjøre det i artikkelen min om temaet her.

Plugins

All in one SEO pack  (Yoast SEO)

Det fins noen programtillegg til WordPress som det mye enklere for oss som vil ha SEO-optimalisert hjemmeside, disse automatiserer oppgaver som man før var nødt til å gjøre manuelt.
Det programtillegget jeg vil beskrive først er «All in one SEO Pack»

Hvordan installerer et programtillegg i WordPress.

  • Gå til Utvidelser i administrasjonpanelet og velg «Legg til ny»
  • Velg så «All in one SEO pack»
  • Aktiver deretter programtillegget  som du nettopp lastet opp

Du vil da se denne over listen med programtillegg, og denne fungerer out-of-the-box.

Denne optimaliserer automatisk en hel del på din hjemmeside, som eksempelvis automatiske meta-tags og title-tags.
Den skaper også mer søkemotorvennlige interne linker + en hel del annet.

Etter å ha jobbet litt med dette bestemte jeg meg for å skifte til Yoast SEO etter noen uker. Grunnen til dette er i hovedsak basert på de tilbakemeldinger som er gitt på disse to programtilleggene, og at denne vistnok skal ha bedre kapabilitet. Den har også flere tilpasningsmuligheter i skjermbildene, og den fungerer også mye bedre med caching programtillegget mitt (W3 Total Cache).

Google XML Sitemap

Dette programtillegget lastes ned på samme måte som over ved å legge til ny og velge «Google XML Sitemaps» .

Det lager en XML sitemap noe som hjelper søkemotorer som Google, Bing og Yahoo til å indeksere din hjemmeside enklere.
Med en slik er det mye enklere for søkemotorene å se den komplette strukturen på din hjemmeside og hente den på en mer effektiv måte.

I tillegg til å skape en sitemap, så formidler den til alle store søkemotorer at det har skjedd en oppdatering på din hjemmeside.

Konklusjon

Noen av de viktigste stegene for god Søkemotoroptimalisering er:

  • Header-tagger (h1, h2, h3, osv..) på siden din.
  • Ha en god Sitemap, ikke bare for SEO men også for at siden skal være brukervennlig
  • Gi de besøkende mer å lese ved å vise relaterte artikler på siden din. Kan eksempelvis løses med programtillegget WordPress Related Posts
  • Bildeoptimalisering ved å ha beskrivende tekst i title og alt-taggen til bildene
  • Tittel på linker må være relevante til innholdet. (Linkbygging)
  • Linker til siden din fra andre sider.

Mer om søkemotoroptimalisering kan du lese her: