I min forrige artikkel gjorde jeg opp en status på nøkkelkriterier som søkemotoroptimalisering og ytelse for nettstedet. Der presenterte jeg målinger jeg har gjort på disse kriteriene så langt. I denne artikkelen vil jeg derfor gå nærmere inn på de metoder jeg har benyttet for å forbedre disse to nøkkelkriteriene, og hvordan jeg faktisk har satt det opp i praksis. Vil i dette også inkludere litt om måten jeg har jobbet med ytelse på for et annet nettsted, siden dette er et galleri med mye presentasjon av grafikk.

Søkemotoroptimalisering

Ved etablering av nettstedet installerte jeg et programtillegg som heter «All in one SEO Pack», men etter å ha jobbet med dette en periode kom jeg over en artikkel skrevet på nettstedet til Yoast. Denne artikkelen heter noe så beskrivende som WordPress SEO tutorial, og her er det beskrevet i detalj hvilke nøkkelkriterier man må tenke på for hver side når det kommer til søkemotoroptimalisering. Etter å ha lest denne et par ganger, og forsøkt å følge noen av rådene, bestemte jeg meg for å bytte til dette programtillegget.

Før jeg byttet måtte jeg jo forsikre meg om at det som var gjort så langt ikke skulle være bortkastet, men det er ikke noe problem. Hvordan, er detaljert beskrevet i denne artikkelen. Etter at jeg byttet har jeg fokusert litt mer på noen av rådene beskrevet i  WordPress SEO tutorial. Målet er selvsagt at for hver artikkel jeg skriver vil dette bli bedre å bedre, og jeg ser allerede nå at jeg lærer underveis 🙂

En ting jeg har fokusert på så langt er nøkkelord (meta-keywords), og etterhvert som jeg bestemmer meg for hvilke fokusnøkkelord som gjelder for artikkelen, legger jeg inn og følger opp nøkkelordene mine i Wincher . Måten jeg velger nøkkelordet på er selvsagt i første omgang avhengig av innholdet på siden, men også avhengig av hva Yoast SEO forteller meg at er det beste.

Yoast SEO

I Yoast SEO for man automatisk en innholdsanslyse, og en score basert på hvor godt Overskrift,  Fokusnøkkelord, og Search Engine Result Page (SERP) passer til innholdet på siden. Når jeg er fornøyd med dette, legger jeg inn Fokusnøkkelordet i Wincher og får dermed en fortløpende status på dette. Denne statusen får du selvsagt også i Google og Bing sine Webmaster tools, men jeg synes Wincher presenterer dette på en bedre måte.

Bildet under viser hvordan situasjonen er så langt for denne artikkelen. Dette vil sikkert endre seg underveis som jeg skriver, men det er jo det som gjør Yoast SEO så bra. Det blir jo spennende å se om jeg ender opp med dette når artikkelen er ferdigskrevet. (Det ble litt forskjellig gitt 🙂

Som du ser er Yoast delt opp i tre deler

  • Snippet Editor      Dette er en forhåndsvisning av hvordan dette innlegget kan se ut i Googles søkeresultater. Les gjerne dette innlegget for mer informasjon.
  • Fokus nøkkelord    Her velger du det viktigste nøkkelordet eller -uttrykket som dette innlegget/siden handler om. Les gjerne dette innlegget for mer informasjon.
  • Content analyses   Innholdanalysen er en liste med sjekkpunkter for å analysere innholdet på siden utfra et SEO perspektiv. Les gjerne dette innlegget for mer informasjon.

 

yoast seo analyse

Verktøysider

Etter at jeg hadde gått gjennom alle sidene mine, opprettet jeg nettstedet mitt i Bing og Google webmaster tools, og som sagt tidligere legger jeg også inn fokusnøkkelordene i Wincher for ukentlige oppdateringer. Dersom du betaler litt får du daglige oppdateringer, men dette har ikke jeg valgt å gjøre.

Ytelse

Et annet av mine nøkkelkriterier er ytelse, og for å forbedre denne har jeg installert to programtillegg som skal være til hjelp, nemlig W3 Total Cache og WP Smush it. Hovedgrunnen til at jeg begynte å se på dette er i hovedsak basert på den skikkelige dårlige poengsummen jeg fikk på PageSpeed på det andre nettstedet jeg jobber med Galleriet. Når man får under 50 på PageSpeed må noe gjøres.

W3 Total Cache

Selv om enkelte er veldig negative til om W3 Total Cache i det hele tatt har noen hensikt i Norge. Ankepunktet er at vi ikke har noen CDN leverandører her i landet, og dette er vist nok den viktigste faktoren i dette programtillegget.

Jeg valgte likevel å prøve, så det første jeg gjorde var derfor å installere programtillegget W3 Total Cache, og basert på de «enkleste» målingene økte jeg ytelsen fra 48 til 65, og dette var en no-brainer. For å øke den enda mer måtte jeg likevel dypere ned i materien, og dette krevde endel jobb. Både med hensyn på kode endringer, og ikke minst optimalisering av bilder.

Det neste jeg så på var hvordan jeg kunne utsette kjøring av JavaScripts på siden til etter at det lesbare innholdet hadde kommet opp. I W3 Total Cache skal dette kunne løses i Minify oppsettet, og jeg prøvde å sette opp denne både automatisk og manuelt, men det ga meg ikke de så mye høyere score uansett hva jeg gjorde. Jeg fikk faktisk en lang liste med minify scripts opp som feil i GTmetrix. Dermed var det bare å få hjelp av google, og dette ledet meg til en artikkel skrevet av Keyur Amin som foreslo følgende endring i functions.php

Defer javascripts - nøkkelkriterier

Resultatet var at jeg så tydelig en forbedring i ytelsen på siden, selv om GTmetrix fortsatt rapporterte dette som en feil.

WP Smush

Det neste jeg så på var hvordan jeg kunne optimalisere bildene på galleri siden, og dette er jo hovedinnholdet på det nettstedet. Derfor installererte jeg WP smush, og den komprimerte bildene med mellom 6 og 10% som igjen ga en litt bedre score.

Men det som var utslagsgivende for en sluttscore på 95 var nok at jeg til slutt laget et ekstra sett av bilder med riktig dimensjon iforhold til Nextgen widgeten jeg benytter for et slideshow i footeren på denne siden. Dette var jo forsåvidt også rapportert som høyt prioritert å gjøre noe med i GTmetrix.

Jetpack for WordPress.com.

Som nevnt tidligere i artikkelen er det endel tvil om W3 Total Cache i det hele tatt har noen hensikt i Norge siden det ikke er noen CDN leverandører her i landet. Norge har vist nok heller ikke god nok linjekapasitet mot utlandet som gjør en utenlandsk CDN leverandør vil forbedre ytelsen. Jeg har derfor begynt å teste litt på noe som heter Jetpack for wordpress som skal ha mye av den samme funksjonaliteten for grafikk som andre CDN leverandører har, men dette må jeg få komme tilbake til i en annen artikkel.

Har det noen hensikt?

Søkemotoroptimalisering og ytelse er ansett å være på toppen når det gjelder nøkkelkriterier for å få besøkende til nettstedet, og dersom disse er satt opp riktig bør man se forbedringer nesten med en gang. For dette nettstedet har helt klart mitt fokus på riktige Fokusnøkkelord gitt meg flere klikk fra google search enn om jeg hadde sett bort fra det, så den siden av saken er helt klar. Om ytelsen har hatt påvirkning på dette vet jeg derimot ikke så mye om, har ikke funnet noen god måte å måle dette på enda.

Jeg holder på å lage meg en statistikk på forbedringene mine fra Wincher bl.a, så jeg vil med jevne mellomrom komme tilbake med resultater på disse to nøkkelkriteriene for dette nettstedet på samme måte som jeg presenterte det i min forrige artikkel. Dette vil sikkert gi oss svar etterhvert.