I denne artikkelen vil jeg beskrive i detalj hvordan du kan lage din egen nettbutikk i WordPress.

Domene og web-hotell

Det første man må gjøre er å få på plass domene og web-hotell til løsningen. Jeg valgte å legge nettbutikken min som et under-domene under hfnet på one.com, men om du ikke har dette på plass kan du lese hvordan i artikkelen min Hvordan komme igang?. I den artikkelen beskriver jeg i detalj hvordan du kommer opp med rammeverket for løsningen.

e-handel temaer

Før jeg begynte å sette opp nettbutikken min, evaluerte jeg endel e-handels temaer for publisering av løsningen min. Etter endel testing av både gratis og betalbare temaer endte jeg opp med to temaer jeg anser som veldig bra, nemlig;

Les mer om dette i artikkelen min om e-handel her.

Når jeg etterhvert startet å lage nettbutikken min led jeg valgets kval når det gjaldt å velge mellom disse to temaene. Etter endel frem og tilbake, fant jeg ut at jeg skulle prøve ut Customizr temaet for denne løsningen også. Jeg er jo veldig fornøyd med Customizr som jeg benytter både for denne siden, og også for en annen galleri side jeg utvikler. Derfor, og siden jeg allerede har jobbet endel med dette temaet, gjorde jeg en vurdering av dette temaet i en nettbutikk setting også.

Det var flere ting som gjorde at valget til slutt ble som det ble, og nevner noen her;

Customizr tema for nettbutikk

 • Jeg har allerede utviklet to forskjellige nettsteder med dette temaet, og begynner å kjenne det rimelig godt.
 • Customizr har full integrasjon med e-handels programtillegget WooCommerce (Dermed ble valget av programtillegg for e-handelsløsningen enkelt for meg, mer om det senere)
 • Den siste versjonen av Customizr, versjon 4.1.16, har også mulighet for handlekurv ikon på siden uten å installere et nytt programtillegg for dette.
 • I tillegg til dette gjorde jeg jo også et valg når jeg startet på dette, og de vurderingene jeg gjorde da gjelder for nettbutikken min også. Les mer om det her

Valg av e-handels programtillegg

I utgangspunktet var jeg helt åpen for hvilke programtillegg jeg skulle benytte for løsningen min, men jeg bestemte meg for å finne et programtillegg som er gratis tilgjengelig for nedlasting i WordPress.

Jeg bestemte meg også for at jeg i denne omgang vil sette opp nettbutikken som en affiliate butikk uten egne produkter, men med produktsider som fungerer som klikk-annonser for å føre leseren til leverandørens side. Basert på dette bestemte jeg meg for å evaluerer utfra følgende kriterier.

 • Programtillegget skal/bør være gratis
 • Programtillegget skal være bygget for, og bør være tilgjengelig for nedlasting i WordPress.
 • Programtillegget skal ha en stor brukergruppe
 • Programtillegget skal fungere på mobil og nettbrett.
 • Programtillegget skal være skalerbart. Det kan jo hende jeg finner ut at dette er artig å drive med, og at jeg ønsker å utvide med dropshipping eller egne produkter med tiden.
 • Programtillegget skal ha åpen kildekode, må oppdateres jevnlig, og ha flere nyttige add-ons tilgjengelig. Disse kan forsåvidt være betalbare.
 • Programtillegget skal ikke være låst til et bestemt tema i WordPress.

Etter å ha lest og lett litt rundt omkring endte jeg opp med tre programtillegg som møtte de fleste av disse kriteriene, men selvsagt i forskjellig grad. Disse var WooCommerce, WP eCommerce og MarketPress, og ved å følge linkene kan du lese mer om det enkelte programtillegget.

Valget mitt falt til slutt ned på WooCommerce, og det var flere grunner til det:

 • WooCommerce viser til 1+ million aktive installasjoner.
 • Av 1275 rangeringer per dags dato, har 1046 gitt det toppkarakteren på 5 stjerner
 • Programtillegget oppdateres jevnlig, og er per dags dato kompatibel med siste versjon av WordPress.
 • Har testet det på mobil og nettbrett, og det fungerer prikkfritt.
 • Programtillegget har norsk oversettelse.
 • Siden jeg bestemte med for å lage nettbutikken med Customizr, er det jo perfekt at disse er kompatible.
 • På WooThemes sin hjemmeside finnes det per dags dato 348 add-ons tilgjengelig. Av disse fant jeg nærmer 50 gratis add-ons, men vurderte ikke hva disse gjør.
 • Add-ons og programtillegg som fungerer i mitt miljø, og som hadde betydning for mitt foreløpige valg av tema for nettbutikken er:
  • WooAffiliates – WordPress plugin: Sømløs integrasjon med flere affiliate programmer, så som Amazon, eBay, Enviro markets og AliExpress. Testet først ut et par gratis programtillegg, men disse hadde endel begrensninger, så denne har jeg kjøpt for $55 fra CodeCanyon 
  • Woocommerce Currency Switcher: Endrer valuta på siden din, enten ved at du velger å gjøre det selv, eller ved å sette opp Geolokasjon som gjør at den endrer til riktig valuta basert på hvilke land den besøkene kommer fra. Denne har jeg også kjøpt for $20 fra CodeCanyon, siden gratisversjonene bare håndterer 2 valutaer.
  • WooCommerce Customizer: Gir deg mulighet til å endre tekst, antall produkter på siden, header tekst osv. Denne er gratis. 
  • Easy Code Placement: Gir deg mulighet til å lage kortkoder for all kode, annonser, tekst og andre ting du vil ha på siden. Benytter dette flere steder, men for e-handel benytter jeg dette for sidene med WordPress produkter. Da har jeg all kode på ett sted. Denne er også gratis.

lage nettbutikk steg for steg

Da jeg hadde bestemt meg for å benytte WooCommerce og Customizr kunne jeg starte å lage nettbutikken min. Forutsetter nå at du allerede har et domene, og et webhotell, så jeg beskriver prosessen derfra og ut.

Trinn 1 – installere tema

Du står selvsagt helt fritt når det gjelder valg av tema, men jeg må si at alle de tre temaene jeg har evaluert er veldig bra temaer. Må også si at, dersom jeg ikke allerede hadde «giftet» meg med Customizr ville jeg nok ha slitt enda mer med å velge mellom dem.

Om du ikke har installert temaet ditt allerede, og ønsker å benytte noen av disse tre kan du følge linkene under.

Når nedlastingen er ferdig, kopierer du folderen med temaet opp til webhotellet under dittdomene/wp-content/themes. Når kopieringen er ferdig, går du til administratorpanelet klikker på “Utseende” og velger det tema som du nettopp lastet opp. Deretter aktiverer du temaet ditt. Anbefaler også på det sterkeste å installere et Child tema, les mer om hvorfor jeg anbefaler dette i artikkelen min her.

Trinn 2 – installere programtillegg for woocommerce

Installasjon av WooCommerce er enkel og grei, som for de fleste WordPress programtillegg .

 • Logg inn på WordPress nettstedet ditt som administrator.
 • Fra dashbordet , klikk på Utvidelser -> Legg til ny.
 • Skriv WooCommerce i søkefeltet, og fra resultatene klikker du på Installer for programtillegget Woocommerce excelling ecommerce.
 • Når installasjonen er fullført trykker du aktiver, og nå er programtillegget klart til bruk

Et par ting før vi går videre, da programtillegget var aktivert fikk jeg følgende meldinger på skjermen

 • In order for database caching to work with WooCommerce you must add _wc_session_ to the «Ignored Query Strings» option in W3 Total Cache settings here.
  • Grunnen til at jeg fikk denne er at jeg benytter programtillegget W3 Total Cache for å forbedre ytelsen på siden min. Dersom du også har denne installert, trykker du bare på «here» i teksten og du vil du bli ført til gjeldene skjermbilde for W3 Total Cache oppsett og kan legge inn verdien _wc_session_ under «Ignored Query Strings»
 • WooCommerce Translation Available – Install or update your nb_NO translation to version 2.4.10.
  • Dette er siste versjon av norsk oversettelse, så det er bare å å velge «Update Translation»

Trinn 3 – sett opp grunninstillinger for butikken

woocommerce-start

Neste melding du får er Welcome to WooCommerce – You‘re almost ready to start selling 🙂

Du får to valg når du skal sette opp grunninnstillingene for butikken din, du kan enten benytte veiviseren WooCommerce Onboarding Wizard, eller at du kan avbryte nå, og sette opp dette på egenhånd senere. Dette er helt valgfritt, men burde ikke ta mer enn fem minutter så i denne beskrivelsen velger jeg å benytte veiviseren. Dermed trykker jeg La oss gå!


woocommerce sideoppsett

Det første og viktigste skjermbildet som kommer opp er Sideoppsett, og når du trykker Fortsett her vil sidene for Butikk , Handlekurv, Til kassen og Min konto bli opprettet automatisk for deg. Når de er opprettet, vil disse sidene kunne håndteres fra administrator-dashbordet på Sider-skjermen. Du kan deretter kontrollere hvilke sider som vises på nettstedet ditt via Utseende > Menyer.


woocommerce-butikklokale

Det neste skjermbilde du får opp er Oppsett for butikklokasjon. Her kan du gjøre endringer vedrørende butikkens beliggenhet, valuta og andre detaljer .

woocommerce-ferdig

Når du er ferdig med butikklokasjon bildet kommer det noen flere oppsett bilder, som er spesifikke for frakt, mva og utbetalinger. Når du har tilpasset disse, er du ferdig og klar til å sette opp innholdet i butikken din. Alle disse innstillingene kan også endres når som helst fra WooCommerce > Innstillinger fra dashbordet.

trinn 4 – sett opp butikken

Nå som installasjonen er ferdig, kan du besøke butikken din ved å gå til dittdomene/butikk/. Dette er standard url for butikken, men du kan selvsagt endre dette i innstillingene dine. Slik det er nå, er butikken din helt tom. Hvordan du nå setter opp butikken er avhengig av hva som skal selges, og hvordan du skal selge det.

Dersom du skal selge produkter direkte fra siden din, må disse legges inn. Selv har jeg satt opp butikken som en ren affiliate butikk, så ingen produkter er lagt inn manuelt på min side. Skal likevel gi en kort overordnet beskrivelse av dette;

Fra dashbordet , klikk på Produkter > Legg til produktet.

Nå får du opp produktsiden for det første produktet. Her gir du navn til produktet i tittelboksen, legger inn produktbeskrivelsen, og velger en eller flere kategorier for produktet i boksen for Produktkategorier til høyre. Siden dette er det første produktet ditt må du sikkert velge Legg til produktkategori først. I tillegg kan du i menyene under til høyre legge inn produktstikkord, produktbilde og angi om produktet er i et produktgalleri.

Lenger ned på siden, under beskrivelsen, har du en mengde valg som må legges inn for at produktet ditt skal fremstå korrekt. Her vil verdiene du legger inn være avhengig av hva du skal selge, og hvordan du skal skal selge det, så jeg gir ingen ytterligere beskrivelse av de forskjellige mulighetene her, men går direkte til hvordan jeg har satt opp affiliate butikken min.

Du kan selvsagt også se denne videoen, som viser deg alle detaljene du trenger for å sette opp butikken din. Se video her.

trinn 5 – sette opp en affiliate butikk

Jeg har satt opp butikken min med kobling mot flere leverandører allerede, og flere vil nok komme etterhvert som jeg bygger den ut videre.

Den første butikken jeg satte opp var mot Amazon, og det finnes flere muligheter for å sette opp en slik butikk på nettstedet ditt;

Enten kan du bygge butikken direkte som en a-shop på Amazon sin hjemmeside, og benytte den koden du får derfra direkte på siden. Butikken vil da se ut som nettbutikken min på Amazon (Gå til butikken her). Denne kan da legges direkte inn på en av sidene i nettbutikken din ved hjelp av koden du får fra «Get Store Link» menyen. Hvordan du lager en konto og setter opp en slik butikk kan du lese her.

Et annet alternativ, og det jeg benytter, er å laste opp produktene til siden din. For å få til dette må du selvsagt ha laget deg en konto på Amazon som beskrevet i linken over. Du må også laste ned et programtillegg for å importere produktene, selv benytter jeg et programtillegg som heter WooAffiliates – WordPress plugin som koster $55 hos Codecanyon. Dette gir en enkel og sømløs integrasjon med Amazon accossiates (affiliate program). Dersom du ønsker å forholde deg kun til Amazon som leverandør, kan du også laste ned et gratis programtillegg WooZone – Light Version som har mye av den samme funksjonaliteten, men som sagt over er dette begrenset til produkter fra Amazon.         

Oppsettet er veldig enkelt;

wooaffiliate-config

Det første du gjør er å konfigurere Amazon innstillingene dine.

Her angir du Access Key ID og Secret Access Key, disse henter du fra Amazon under Your Security Credentials. Husk at for å komme hit må du ha en gyldig konto for Amazon accociates. Du må også angi de Affiliate ID’s du ønsker å benytte. Du må opprette en ID for vært land du ønsker å ha produkter fra. Til slutt angir du hvilke land du ønsker at skal være hovedlandet ditt.

wooaffiliate-produktsøk

Deretter er det bare å starte importering av de produktene du ønsker å gjøre tilgjengelig på siden din. Når importen er utført kan du ta en ekstra sjekk og velge de produktene du ønsker, og ved å velge Import vil alle disse produktene bli lagt i produktkatalogen din med alle data nødvendig. Disse kan nå endres direkte i produktkatalogen din via dashbordet, bare klikk på Produkter og der er de. Helt automagisk.

I tillegg til Amazon har jeg også produkter fra Enviro market og ShareAsale på siden min, og kommer nok etterhvert til å utvide med andre leverandører også. Siden fra ShareAsale er en affiliate-side som er lagt inn med kildekode vha. programtillegget Easy Code Placement og dermed ikke er produkter fra produktkatalogen min. Dette gjør at funksjonalitet som sortering på kategori, valutaendringer og oversettelse ikke fungerer på den siden. Velger likevel å legge inn tre slike sider for å vise alternativer til hvordan ting kan gjøres.

Resultatet for nettbutikken min kan du se dersom du besøker den ved å klikke på banneret under.

old-books-banner