Ideen din er fantastisk, men hvordan skal du få formidlet dette til verden uten at det koster skjorta? Det å lage en egen hjemmeside er noe veldig mange vegrer seg for å begynne med. Du kan jo bare ta en telefon til ett design byrå og be dem lage en hjemmeside for deg, og det fins mange slike byråer å velge blant. Det store problemet med disse er at det koster mange penger, ofte veldig mange penger.

Så, hva er utfordringen, de fleste har jo allerede en tanke på hvordan de ønsker å presentere seg, og ofte er dette den viktigste faktoren for å lykkes. Det å få en egen hjemmeside opp å kjøre kan du få til på noen få timer bare du har ideen klar. Innholdet er en annen sak selvsagt, det må du jobbe mye mer med.

Følg med videre, og jeg skal her gi deg en enkel steg for steg guide for opprettelse av en egen hjemmeside som skal presentere ideen din.

 

Trinn 1 –  Konkretiser ideen din; Hva er hjemmesiden ment å formidle? 

Tenk gjennom hva du vil ha, og gjør en punktliste med hva som er viktig for din hjemmeside. Dette vil hjelpe deg når du velger hvordan informasjonen skal presenteres på siden.

 

Trinn 2 – Domene

Når ideen er der og du bare kribler etter å komme igang, er neste punkt å skaffe deg et domene. For en hjemmeside er ett bra domene like viktig som adressen din. Et domenenavn kan brukes til å skape sin egen identitet på Internett, noe som kan være nyttig også for privatpersoner. Det kan brukes til å lage en hjemmeside eller en blogg, og ikke minst kan det brukes til å lage en e-postadresse. Under ditt eget domene kan du lage så mange e-postadresser du vil, for eksempel en til hver i familien. En e-postadresse under ditt eget domene kan du ha resten av livet, uavhengig av om du skifter arbeidsgiver eller nettleverandør.

.no er et godt valg

Det norske topp-domenet er et godt valg. Det har høy kvalitet, god sikkerhet, og signaliserer tilhørighet til Norge. Etter den 17. juni 2014 kan alle i Norge, også privatpersoner, få sitt eget domene direkte under .no. Les gjerne mitt innlegg på facebook om dette.

Hvordan får jeg ett domene?

Ett domene kjøper du av en domeneregistrarer (domain registrar). Det fins mange plasser på internett man kan kjøpe domener og veldig mange gir deg muligheten til å kjøpe domene og webhotel som en pakkeløsning.

Selv har jeg bestilt domene mitt fra one.com, og er veldig fornøyd med det. De håndterer også PID ved bestilling av .no domene.

 

Hva med gratis domener?

Glem det!. Der får man som regel reklame på sidene som ikke relaterer seg til innholdet, og man har også sjelden mulighet til å peke om sine domener til ett webhotell, osv.

Får man derimot tilbud om billige eller eventuelt gratis domener om man kjøper webhotell så kan det være helt OK. Det man skal huske på da, er at domenet er gratis i 1 eller kanskje 2 år, men etter det må du selv begynne å betale for det.

Trinn 3 – Webhotell

Som navnet sier så er et webhotell et sted hvor du kan «leie» inn hjemmesiden din. Dette kan løses på forskjellige måter, du kan ha en egen server hjemme i kjelleren, en dedikert server hos ett webhotell, eller en tradisjonell webhosting hos ett webhotell. Vanlig webhosting hos ett webhotell er det vanligste og det er også det jeg vil anbefale.

Noe spesielt man skal tenke på når man velger webhotel?

Alt beror på hvilke krav du har. Er det en personlig blogg eller galleri så kan det være greit nok med en billig pakke. Skal du derimot lage hjemmeside til din bedrift så har du selvsagt høyere krav.

Noen punkter å tenke på

  • Support (servicenivå og kontaktmedia?)
  • Pris
  • Pålitelighet
    Oppetid på serveren, vanligvis er denne over 99% og bruker ikke være det største problemet.
  • Kontrollpanel
    Har de ett bra kontrollpanel der du kan administrere din hjemmeside?
  • Diskplass (Hva skal lagres, et foto/video galleri krever mer plass enn tekst)
  • Båndbredd/Trafikk
    Tenk på at en del webhotell tar ekstra betalt når trafikken på din hjemmeside kommer over en viss nivå.
  • Backup
    Hvor ofte tar webhotellet backup, og om en server kollapser – hvor lang tid tar det før webhotellet legger tilbake din hjemmeside?

 

Trinn 4 – koble i sammen domene og webhotell:

Siden jeg kjøpte domene og webhotell på samme plass, så skjedde dette automatisk og jeg behøvde ikke gjøre noe. Har du derimot kjøpt ett domene en annen plass enn webhotellet så behøver du “peke om” domenet sånn at det peker på ditt webhotell. Hvordan dette gjøres varierer fra leverandør til leverandør, men her er en link som viser hvordan det gjøres hos min leverandør.

Et annet valg jeg har sett på er(#reklame) hvor dette er meget godt tilrettelagt i menyen.

 

Trinn 5 – Publiseringsløsning:

Nå da vi har fått på plass domene og koblet det til vårt webhotell og det er på tide å lage selve hjemmesiden. Det finnes en mengde forskjellige løsninger for dette, fra de enkleste til de superavanserte. De fleste webhotell har også en web editor med et utvalg maler som kan benyttes, gjerne i HTML format.

Min favoritt, og den løsningen jeg kommer til å vise her, er WordPress. Den er enkel, har en mengde maler/temaer som kan benyttes, og er HELT GRATIS.

Nå kan jeg sette igang å forklare om nedlasting av wordpress fil, etablering av database, endringer i konfigurasjonfiler osv. osv. for å få dette til å fungere. Det skal jeg ikke gjøre, jeg har jo sagt at det er enkelt å lage en hjemmeside så da gjør vi det enkelt. Hos one.com har de en funksjon som heter 1-klikk wordpress, og dette gir følgende to bilder.



 

I det første angir du navnet på websiden din, samt epost adressen din. Deretter trykker du på Install WordPress.

Skriv så ned brukernavn og passord. Og som vi har nevnt under Sikkerhet, det er veldig lurt å ikke benytte admin her. Klikk så på “Log In” og du er inne i administratorpanelet og dermed er denne del av jobben er vel utført.

Om du nå går til dittdomene.no så ser du hvordan din nye hjemmeside ser ut – din nye TOMME hjemmeside, for nå begynner det virkelige arbeidet, nemlig å legge inn alt innholdet på siden.

 

Trinn 6 – Tema:

Ett tema i WordPress bestemmer hvordan hjemmesiden/bloggen ser ut for leserene dine.

Den enkleste måten å bytte tema på er å gå til WordPress egne katalog med gratis tema. Når du har funnet ett tema som du liker er det bare å laste ned zip-filen til din PC/Mac og pakke ut den. Deretter kopierer du folderen med temaet opp til webhotellet under dittdomene/wp-content/themes. Dersom du ønsker å vite mer om WordPress tema, les gjerne min artikkel om å velge riktig tema for ditt nettsted her.

Når kopieringen er ferdig, går du til administratorpanelet, klikker på “Utseende” og velger det tema som du nettopp lastet opp.

Get Customizr Pro

 

Den siden du nå er inne i er bygd med temaet customizr for WordPress, og jeg hadde den oppe og gå på en liten kveldsstund kun ved å benytte funksjonalitet som allerede finnes i temaet. En fabelaktig ting ved customizr, er at du kan tilpasse siden on the run, og se endringene live før du publiserer innholdet. I tillegg til den pro versjonen som jeg linker til her, så er det selvsagt også en gratisversjon av dette temaet med noe mindre funksjonalitet.

 

 

Trinn 7 – Innhold:

Nå kommer din viktigste oppgave, og gi din nye hjemmeside innhold. Kvaliteten på innholdet er det aller viktigste på din hjemmeside, og er det som i første rekke trekker besøkende.

For å opprette innhold går du til administratorpanelet og derfra kan du lage menyer, innlegg, sider eller kommentarer. Det enkleste er dog å velge «Tilpass» siden du da vil bygge videre på teamet du valgte.

Når du nå har kommet så langt som dette kan jeg garantere deg at du kommer til å ønske å lære mer om hvordan alt dette fungerer, og mye finnes i hjelpen på wordpress.org.

Utover dette finnes mengder med guider, tips og triks på nettet om hvordan du bruker WordPress. Det er også skrevet mange bøker om «riktig» web-design, så et besøk i en bokhandel kan være nyttig. Et «webdesign» søk på tanum.no ga 22 treff, så det er nok bøker å velge mellom. Dersom du søker på engelske titler i tillegg gir dette 624 treff.

Web Designer tidskrift

 

En annen metode for å utvide horisonten kan være å abonnere på bladet Web Designer Magazine fra bladkongen.no. Dette bladet har veldig mye interessant lesestoff, og klikker du på bildet til venstre kommer du direkte til dette.

Nå har du godt igang med å lage din nye hjemmeside med WordPress. Lykke til med å fylle den med interessant innhold som leserne der ute vil ha!

 

Vurderte leverandører

One.com (B-one) ble etablert i 2002 i Danmark, og og er i dag en av de førende virksomheter i Europa i formidling av domenenavn og salg av webhotellytelser.

Selv har jeg bestilt pakkeløsning fra One.com hvor både domene og webhotell er inkludert. De har en bra løsning for administratorpanel, og flere valgmuligheter når det gjelder lagringsplass. En veldig bra ting dersom du ønsker å benytte WordPress er at de har en 1-Klikk løsning for å etablere dette.

 



GoDaddy er et Amerikansk firma som har eksistert i veldig mange år. De sier selv at de har mer 13 millioner kunder rundt om i verden. De benytter Cpanel som administratorpanel, har administrert WordPress løsning og ubegrenset lagring på noen av pakkene sine. En ting jeg ikke fikk til her var .no domene, men det kan være meg.

Dersom du benytter linken fra logoen vil du automatisk rutes til de tilbudene de har til enhver tid.




PRO ISP ble etablert i 2002, og er i dag en av Norges raskest voksende leverandører av webhotell og domener. De benytter Cpanel som administratorpanel, eget hjemmesideprogram med maler, men ikke en enkel etablering av WordPress uten at du manuelt må laste opp filer. Dersom det betyr noe har PRO ISP servere lokalisert i Norge. En ting jeg bet meg merke i var hvor godt tilrettelagt menyen var for flytting av domene.

 

theme_forest2