Man lærer så lenge man lever og nå har jeg lært noe iallefall, om enn «the hard way».

Under utviklingen av siden min, har jeg gjort diverse tilpasninger i temaet mitt for å få utseende til å bli slik jeg ønsker. Dette har jeg gjort ved å tilpasse koden med de endringene jeg har ønsket.

 

Noen eksempler:

Jeg endret designet ved å legge til et mulighet for en ekstra fremhevet side (featured page).  Customizr er i utgangspunktet satt opp med tre slike sider som dere ser på bildet under. En annen tilpasning jeg gjorde var å legge inn en ekstra linje i toppen av bilde, slik at top-bar annonsen min ikke la seg over headingen min. En tredje endring jeg gjorde var å endre bunn teksten på siden min. Disse endringene gjorde jeg i functions.php og style.css i temaet, og var dermed veldig fornøyd (jeg fikk det jo til :-)).

Men i helgen kom nedturen, jeg har jo predikert at for å ha en sikker hjemmeside, så må du oppgradere WordPress når det kommer nye versjoner. I helgen kom det en slik, nemlig versjon  4.3.1  som i tillegg til å være en sikkerhets-oppgradering også rettet 26 kjente feil. https://wordpress.org/news/2015/09/wordpress-4-3-1/. Det var også en sterkt anbefaling for å oppgradere til denne versjonen.

 

Som anbefalt så gjort, men til min store forskrekkelse så jeg etterpå at siden min var totalt forandret, og at alle tilpasningene mine var forsvunnet.

Wow!! Hva gjør jeg nå da?

Nok engang overrasker WordPress meg når det gjelder hvor enkelt ting faktisk kan gjøres, og ikke minst kan det gjøres av en amatør.

I bunnen av den functions.php filen som jeg har endret var det nemlig et eget avsnitt om hva du faktisk må gjøre, og teksten under er tatt rett ut av den filen.

 

/**
* THE BEST AND SAFEST WAY TO EXTEND THE CUSTOMIZR THEME WITH YOUR OWN CUSTOM CODE IS TO CREATE A CHILD THEME.
* You can add code here but it will be lost on upgrade. If you use a child theme, you are safe!
*

Så hvordan gjør man så det?

Det første man trenger er en plugin som heter Childify Me, denne installerer du på vanlig måte via «legg til ny» i utvidelses modulen. Når denne utvidelsen er installert må du aktivere den, og så er vi klare til å «redde» tilpasningene våre.

Neste trinn er å gå inn i Tema menyen under Utseende, og velge det temaet som er aktivt idag. Siden jeg benytter customizr velger jeg selvsagt dette, og trykker så Tilpass. Da kommer den vante menyen opp til venstre, men med et nytt valg i bunnen, nemlig et valg for Childify Me. Når du trykker på den knappen, blir du bedt om å angi en tekst for childify, og det du angir her vil bli den nye katalogen i filstrukturen din.

Childify Me

Dersom du nå går til katalogen /wp-content/themes/ vil du se at det har dukket opp en ny katalog som heter det samme som du tastet inn, og som inneholder 3 filer.

  • functions.php,
  • style.css
  • screeenshot.png

Dette er jo helt perfekt, for nå kan du legge alle tilpasninger du ønsker inn i disse filene istedet for i standard filene i temaet. Dersom du i tillegg til disse filene trenger å oppdater andre filer, kan disse legges under samme katalog og disse vil så leses før standardfilen og tilpasningene vil bli med.

Som et eksempel vil jeg vise hvordan jeg endret copyright teksten min:

Denne teksten blir i utgangspunktet hentet fra standardfilen functions.php, og kommer opp slik dersom du ikke gjør endringer:

© 2015 hfnet · Designed by Press Customizr ·

Måten jeg endret denne teksten på var nå veldig enkelt, jeg la inn den nye koden (som jeg før hadde lagt inn i standardfilen) i functions.php under child-katalogen min, og viola der har vi den nye teksten oppe slik du ønsker den.

Og, det beste av alt, denne vil ikke endres igjen neste gang jeg gjør en oppdatering av WordPress.

codecanyon

 

 

 

 

 

Synes du koding er vanskelig ikke tenk på det, på CodeCanyon er det utrolig hva som allerede finnes. Gjør et lite søk på det du trenger, så er det ikke umulig at noen allerede har laget det for deg.

 

En annen mulighet er selvsagt å lære seg litt koding selv, og dersom du følger banneret under har jeg allerede søkt opp en mengde bøker i HTML koding for deg.

 

tanum-no_header-logo