Da jeg startet utvikling av nettsiden min, valgte jeg WordPress som publiseringsløsning. Dette valget ble gjort basert på at WordPress i utgangspunktet er gratis, at det er veldig mange som benytter det, og at det finnes mengder av add-ons og tilpasningsmuligheter. Siden jeg hadde jobbet litt med WordPress før vurderte jeg heller ikke andre alternativer veldig nøye.
Så, finnes det gode alternativer til WordPress?
Etter å ha sett litt rundt har jeg funnet et verktøy som heter Wix, som også har en stor andel brukere på verdensbasis. Har nå prøvd dette verktøyet en måneds tid, og vil i denne artikkelen prøve å summere opp hva jeg har erfart så langt, og vil også gjøre noen sammenligninger med WordPress.
Bakgrunn for WIX
Wix ble grunnlagt i 2006 av Avishai Abrahami, Giora Kaplan, og Nadav Abrahami. Lei av kompleksiteten involvert i å utforme et nytt nettsted bestemte de tre mennene seg for å lage et stykke programvare som ville tillate dem å enkelt designe en tilpasset nettside og gi en tilsvarende mulighet for andre. Siden den gang har Wix ekspandert kraftig, med om lag 830 ansatte i Tel Aviv, São Paulo, New York City, Dnipropetrovsk, Vilnius, og andre byer over hele verden.
Wix elegante grensesnitt, kombinert med bra opplæringsmateriell og et godt utvalg av feilfrie apps og integrasjoner, er svært effektiv og har resultert i betydelig vekst for selskapet. Pr. dags dato er det mer enn 80 millioner brukere, fordelt på 190 land, som bruker dette verktøyet.
I oktober 2015 lanserte Wix i tillegg en norsk hjemmeside, og skal vistnok allerede ha ca 200 000 registrerte brukere i Norge, noe som absolutt bør tilsi at de har noe å fare med.
Wix synlighet i offentligheten har også økt kraftig den siste tiden, i år hadde de til å med reklame under Superbowl i USA. Så, la oss finne ut om publiseringsløsningen deres rettferdiggjør hypen.
Priser
Så la oss begynne med å se på kostnadene, Wix har lenge tilbudt et større antall planer/abonnementer enn de fleste av konkurrentene, fra helt gratis til en rimelig dyr premium pakke.
Gratis versjon er gitt til alle som registrerer seg for tjenesten, og inkluderer:
- Full bruk av Wix sin design og redigerings plattform
- 500 MB lagring
- 1 GB båndbredde
- Gratis Hosting
- Gratis Wix Domain
- Wix merkevareannonser
Merk: Nettsteder opprettet med gratisversjonen vise en liten bar i øverste høyre hjørne av skjermen som annonserer Wix, og en gratis internettadressen vises som «wixusername.wix.com/sitename». Dersom dette ikke faller i smak kan man selvsagt oppgradere til en Premium pakke og betale et månedlig beløp for å få tilgang til flere funskjoner som;
- eget domene,
- nettbutikk,
- mer datalagring,
- mer båndbredde
- og utvidet kundeservice.
I tillegg til det nevnte gratis alternativet. tilbyr Wix i alt 5 Premium pakker som vist i figuren under.
Ser man på disse pakkene, så vil den årlige kostnaden variere fra $ 48,96 per år for den billigste, til $299,04 per år for en VIP pakke.
- For Combo, Unlimited, eCommerce og VIP-pakken, gir Wix deg et gratis domenenavn ($ 10 – $ 12 verdi hvert år) og $ 300 i reklamebilag (Google Adwords og Facebook Ads).
Alle Wix sine pakker, inkludert gratis pakken, gir tilgang til en mengde maler, kundesupport fra WIX help center, samt «top-tier hosting», eget domene og tilgang til WIX app Market
I tillegg gis man full adgang til Wix massive utvalg av galleri add-ons. Siden jeg også supporterer en galleri side, falt jeg for en add-on som heter WIX Pro Gallery og som virker mye mer proff enn de gratis galleri add-ons jeg har sett for WordPress.
Brukervennlighet
Sammenlignet med WordPress, er det endel begrensninger for hva som er mulig å tilpasse, siden Wix er designet og bygget spesielt for «ikke-utviklere». Wix er en hva-du-ser-er-hva-du-får (WYSIWYG) løsning. Dette betyr at du kan dra og slippe avsnitt, bilder, lysbildeserier, shopping cart knapper og annet direkte inn på nettstedet under bygging.
Med andre ord; hvordan du plasserer innholdet, er hvordan det vil se ut når siden er publisert.
For WordPress, er ulempen at innholdet du setter inn i editoren ikke kan ses «live» før du forehåndsviser eller publiser siden. Med Wix, kan du dra og slippe innhold inn på nettstedet. Du trenger ikke noen verktøy, ingen programtillegg eller å vite hvordan du koder.
Wix gjør det derfor enkelt for brukere på alle kompetansenivåer å bygge nettsteder like raskt som det lar deg dra og slippe innhold hvor du vil.
Hosting
Wix er også cloud-basert, noe som betyr at det er ingen CDer, DVDer, produktaktiveringskoder, eller noe annet å installere for å kunne utnytte denne tjenesten.Det er bare å registrere seg på wix.com, vha. e-postadressen din, lage deg et passord for deretter å få full kontroll over egne kontoinnstillinger fra en nettleser.
Hardware / programvarekrav
Som cloud-basert programvare, er det ingen systemkrav for å bruke denne tjenesten. De fleste versjonen av Chrome, Firefox, Safari og Internet Explorer skal fungere. Men vær oppmerksom på at Wix ennå ikke er kompatible med Microsoft Edge.
Virksomhetstyper som støttes
Siden dette skal være enklest mulig har Wix definert tretten hoved kategorier av maler for kundene å velge mellom, inkludert:
- Business
- Music
- Entertainment
- Online Store
- Blog
- Hotel and Travel
- Restaurant & Hospitality
- Photography
- Creative Arts
- Design
- Retail & Fashion
- Community & Education
- Landing Pages
Under hver av disse primære kategoriene er det defiert en god del sub-kategorier også.
- Consulting & Coaching
- Services & Maintenance
- Advertising & Marketing
- Automotive & Cars
- Real Estate
- Finance & Law
- Technology & Apps
- Pets & Animals
Selv om dette synes å sette noen begrensninger, er Wix svært tilpasningsdyktig og ser ut til å ha en universell appell, uten at en type person eller virksomhet er mer eller mindre egnet for tjenesten.
Så hva gjør dette med Fleksibiliteten?
Ser man på WordPress, er denne basert på åpen kildekode , noe som betyr at deres kode kan brukes å modifiseres av alle. Programmerere kan dermed bruke WordPress til å lage sine egne temaer eller add-ons og tilby disse til andre, enten gratis eller mot betaling. Dette er nok en av de viktigste årsakene til at WordPress samfunnet utgjør ca 23% av alle nettsteder på Internett.
Men før vi konkluderer med at WordPress er bedre, det faktum at WordPress er så stort er også et potensielt problem. Det man da har å forholde seg til, er at hvem som helst med litt kunnskap om koding kan bygge et tema eller en add-on for WordPress – Kvaliteten på disse kan være alt fra helt fantastisk til totalt useriøs, og siden WordPress samfunnet er så stort, er det nesten umulig å ha kontroll på kvaliteten til alle disse.
Så fra dette perspektivet; mens WordPress gir deg tonnevis av fleksibilitet med temaer og add-ons, er mange av dem middelmådig, eller rett sagt dårlige. Det er ikke dermed sagt at det ikke finnes mange gode WordPress add-ons tilgjengelig – Faktisk, det er mange, veldig mange, men du må sile gjennom mange av dem for å se hvilke som er bra.
Les gjerne dette blogg- innlegget fra WooThemes om farene ved for mange feil plugins i WordPress . (WooThemes er en ledende WordPress tema utvikler)
I motsetning til WordPress er Wix ikke en åpen kildekode-plattform, dermed er ikke koden deres tilgjengelige for endringer fra andre enn deres eget utviklerteam. Dette resulterer i en mye lavere sjanse for at løsningen bli «buggy». Selv om dette medfører færre add-ons, utvider de sitt WIX App Market kontinuerlig, og du kan legge mange funksjoner til en Wix nettside også (disse add-ons er fullt integrert slik at du heller ikke trenger å bekymre deg for installasjon)
Den primære bekymring med WordPress er at en rekke verktøy / add-ons ikke bygges av gode nok utviklere, og en dårlig bygget add.-on kan resultere i dårlig ytelse, skape konflikter, eller i verste fall medføre en skikkelig krasj. Når dette skjer, vil du ikke ha et eget «support sted» for å få hjelp. Men må gå direkte på utvikler (og spesielt hvis det du installerte var gratis kan dette være et problem).
Med Wix, er alt testet og kontrollert av deres eget utviklerteam for å sikre kvalitet, og de har også gode, sentraliserte støttefunksjoner for support.
Support
Du kan selvsagt finne mengder av nyttige WordPress tutorials, men du trenger en god porsjon tålmodighet til å søke, og det tar tid ettersom hjelpen er spredt overalt. Her snakker jeg av erfaring 🙂
Med Wix derimot, om du ikke kan finne hjelpen i deres bibliotek – WIX help center, kan du legge inn spørsmålet ditt i deres support forum. Her vil du ha tilgang et eget dedikert støtteteam til å hjelpe.
De tilbyr også e-post og planlagt telefonstøtte. Hvis du registrerer deg til deres VIP plan, får du også VIP en-til-en støtte og prioritert telefonstøtte.
Og så kraftig som WordPress er, er det vanskeligere å finne relevant og god hjelp. Men på den andre siden, WordPress lar deg lage fantastiske nettsteder med de rette ressursene.
Med Wix, får du hjelp av et eget støtteteam, løser problemet og kan fortsette med andre og viktigere ting.
KONKLUSJON
Å velge mellom Wix og WordPress er selvsagt et personlig valg, men et par ting er vært å nevne.
- WordPress er kraftig og fleksibel, men det tar tid til å sortere gjennom alle tutorials ogm add-ons for å finne de riktige verktøyene for å bygge en god nettside. Dessuten, når WordPress oppdaterer sin plattform, noe de gjør ofte, må du selv forsikre deg om at siden din er kompatibel.
- Med Wix, får du hjelp til å administrere alle oppdateringer og support, og dersom du kan leve med mindre fleksibilitet enn WordPress, gjør Wix hele opplevelsen enklere og mer behagelig (spesielt for ikke-Teknologikyndige).
Så konklusjonen er, etter min oppfatning, at hvis du ikke er spesielt teknisk, og heller ikke ønsker den tekniske oppgaven med å vedlikeholde eller feilsøke et nettsted, anbefaler jeg at du bruker Wix.
Hvis du er teknisk, og du ønsker å lage et nettsted som går utover hva Wix har å tilby, er WordPress mer fleksibel og veien for deg å gå.
- Wix – mindre vedlikehold og lavere kostnader på lang sikt
- WordPress – mer fleksibilitet, men mer vedlikehold, høyere læringskurve, og koster nok mer enn det lange løp