I min tidligere artikkel Hvordan få en proff hjemmeside gikk jeg ikke i dybden på de tingene du må ta stilling til når du velger WordPress tema for nettstedet ditt, jeg henviste istedet direkte til proffene på dette.
I denne artikkelen vil jeg derfor gå litt dypere i materien på dette emne, det er tross alt kanskje det viktigste valget du gjør, fordi det er temaet som avgjør utseende, og i tillegg også i stor grad hvilke funksjoner som er tilgjengelig.
Valget du gjør er selvsagt reverserbart, men siden de forskjellige temaene håndterer design og funksjonalitet på forskjellig vis kan det innebære endel jobb dersom du bestemmer deg for å bytte. Dermed er valget du gjør nesten som en forpliktelse, dere kommer garantert til å være sammen en stund, du og temaet ditt.
Dersom du har fulgt rådene mine fra tidligere artikler, har du selvsagt et testmiljø (staging area) for siden din, dermed har du alle muligheter til å se og teste før du tar det endelige valget. Det er jo også greit at «live siden» din får være i fred for denne evalueringen.
Tenk på hva du vil ha, og hva du skal bruke det til.
Når du skal velge et nytt tema, er det lett å bli påvirket av utseende på det du ser på skjermen. Det er veldig fristende bare å laste ned det temaet som ser peneste ut. Vær så snill, ikke gjør det.
Det finnes tusenvis av temaer der ute, bare prøv å søke WordPress themes i Google og du får over 80 000 000 treff (når du leser dette er det sikkert enda flere, det dukker opp nye hver dag). Dersom du vet noenlunde hva du vil ha kan det gjøre valget enklere for deg. Det kan faktisk være lurt å lage en skisse av siden din, dette gjorde jeg faktisk med penn og papir. Når jeg laget denne skissen tenkte jeg på kompleksiteten av siden min med hensyn på; med eller uten forside, type menyer, topptekst, bunntekst, side-kolonner, glidere og ikke minst hva innholdet skal være samt hvor på nettstedet mesteparten av dette innholdet skal presenteres.
Men, det endelige valget er i første rekke avhengig av hva du skal bruke nettstedet til. Dermed er det viktig å ha en plan og bestemme seg for hva de viktigste aspektene for siden din.
- Skal nettstedet ha mye eller lite tekst, skal det være en blogg, en video-blogg, et galleri eller kanskje en nettbutikk?
- Skal siden være responsive, det vil si at den fungerer på mobile enheter. (se forklaring lenger ned på siden)
- Hvilke elementer skal vises på nettstedet?
- Hvordan ser du for deg at nettstedet ditt ser ut om noen måneder, eller kanskje til og med år?
Disse punktene bør i høyeste grad legge føringer for hva du til slutt velger. Sannheten er at de fleste temaer ikke er «one-size-fits-all». Samtidig er det viktig å ha en formening om nettstedets behov, siden dette vil være den største enkeltstående faktoren for å velge riktig tema.
Velg et tema som passer til innholdet ditt.
Veldig ofte prøver vi å tilpasse innholdet vårt til det vi så på demonstrasjonen av temaet vi valgte, faktum er at det bør være helt motsatt. Det finnes selvsagt utrolig pene temaer der ute som kan vise dine blogg-innlegg med nydelig grafikk og fantastisk grafikk, men dersom nettstedet ditt faktisk skal være statisk nettsted vil ikke dette være til mye hjelp. Trikset er å se på hva WorPress temaet virkelig kan, og om det møter de kravene som stilles til innholdet du skal ha. At temaer som retter seg mot blogger også kan håndtere et mer statisk nettsted kan sikkert hende, men for å finne ut det må du grave dypere enn å se på demoen.
Vurder fleksibilitet og funksjonalitet
Mange temaer ser fantastisk fine ut på overflaten, så det kan som tidligere nevnt være veldig lett å falle for utseende. Men, funksjonaliteten og hvor enkelt det er å administrere temaet betyr så mye mer, og vil være det som skiller et veldig bra tema fra den store mengden. Det du må vurdere er:
Side layout:
Vil du for eksempel være istand til å endre antall kolonner, side-kolonner, widgets og menyer for de forskjellige sidene på en enkel måte. Dersom du ser for deg at nettstedet ditt skal ha samme layout på alle sider er jo ikke dette noen stor sak, men dersom du ønsker å ha forskjellige oppsett på ulike områder av nettstedet ditt, sørg for at temaet håndterer dette.
TEMA TILLEGG:
Noen temaer gi deg muligheten til å endre noen grunnleggende elementer som en logo, farger på linker og lignende. Andre kan overvelde deg med hundrevis av tillegg du vil sannsynligvis aldri vil ha behov for.
Dersom du er en profesjonell designer / utvikler, kan du være helt greit med mange tilpasninger i CSS eller PHP maler (ved hjelp av et child themes, selvfølgelig :-)) for å få ting slik du vil ha dem. Hvis ikke, må du kontrollere at alternativene som inngår i temaet gir deg muligheten til å endre det du ønsker,slik at du trenger et minimum av slike tilpasninger .
tilgjengelig funksjonalitet:
Hvis du ser for deg at nettstedet ditt trenger en handlekurv, er det en god idé å se etter temaer som har dette innebygget. Hvis ikke, må du kanskje leve med diverse programtillegg for å få dette til å fungere, eller at du må gjøre tilpasninger i CSS eller PHP filer for å matche resten av temaet.
Andre innebygde funksjoner så som glidere, kortkoder, kontaktskjemaer, widgets, avanserte fotogallerier, etc. som eventuelt kan være til nytte for deg bør også vurderes.
hva med fremtiden?:
Dette er en faktor som ikke nevnes veldig ofte, men vil temaet du installerer i dag være i stand til å utvikle seg sammen med resten av nettstedet ditt? Kanskje du begynner i det små med bare noen få sider, men etterhvert som tiden går vil du se et behov for en masse annet innhold på nettstedet også.
Sørg for at du velger et tema som har menystrukturer, og layout alternativer, som gjør det enkelt å organisere ting på en måte som gir mening for brukeren.Det er bedre å finne ut dette nå istedet for å innse at du har vokst ut av temaet ditt etter et par måneder.
grav dypere og Velg kvalitet.
Som tidligere sagt, det finnes et enormt utvalg av temaer der ute, og det er selvsagt store forskjeller i kvaliteten på disse. Så, hvordan kan du vite hvilke som har bra kvalitet og hvilke som ikke har det? Noe fasitsvar på dette har jeg dessverre ikke, men noen faktorer bør man iallefall tenke på.
Er temaet populært?
Når du skal vurdere om et tema er mye brukt, kan du se på hvor mange ganger dette er lastet ned. Dette gir selvsagt ikke hele sannheten siden det kan være lastet ned og siden forkastet, men det gir iallefall en indikasjon på populariteten.
Les tilbakemeldinger
Du bør absolutt lese tilbakemeldinger fra brukere av et aktuelt tema. Dette er en fin måte å filtrere bort dårlige temaer, og kan også brukes til finne de beste temaene.
Hvordan er kvaliteten?
Temaer som oppdateres regelmessig, er gjerne temaer av god kvalitet, fordi utvikleren sørger for å forbedre temaet.
Gratis vs. betalbare temaer
Et tema du betaler for bør være av god kvalitet, fordi utvikleren har midler til å vedlikeholde temaet. Dette er selvfølgelig ikke alltid riktig, men som regel så stemmer dette. Har du funnet et tema som er perfekt for deg, kan det lønne seg å kjøpe det.
Responsive tema
Ønsker du at nettstedet ditt skal fungere på alle mulige enheter, bør du velge et tema som har responsive design. Et slikt tema gjør at nettsidens utseende blir tilpasset, alt etter om brukeren for eksempel bruker en PC, et nettbrett, eller en mobiltelefon. for lese nettsiden din. Hvordan vet du om et WordPress tema er responsive? Dette står gjerne i spesifikasjonen om det aktuelle temaet.
En fin måte å teste dette på er ved hjelp av http://ami.responsivedesign.is/, her vil du se hvordan nettstedet presenteres på ulike enheter. Prøv den gjerne og nyt resultatet av ditt glimrende arbeid. Bildet under viser dette nettstedet på forskjellige enheter.
mitt valg.
Det temaet jeg til slutt valgte, og benytter nå heter customizr, men før jeg valgte dette gjorde jeg en grundig vurdering av flere temaer basert på det behovet jeg så for meg at jeg har for nettsiden min. Blant annet så jeg på en mengde temaer under paraplyen til StudioPress. Du kan se et knippe derfra under banneret i bunnen av side-kolonnen min. Jeg har også gjort et utvalg av temaer derfra og lagt inn i butikken min, så sjekk gjerne der også. Gå til butikken her.
Det er flere grunner til at jeg til slutt ramlet ned på customizr, og jeg vil her nevne noen av de faktorene som gjorde at jeg valgte dette temaet.
- Jeg så for meg at teamet mitt i hovedsak vil bli statisk, med rimelig lik layout over hele nettstedet. Customizr slik jeg opplever det er veldig bra for å publisere og organisere denne typen innhold. Det har enkelte funksjoner som er generelle for flere type nettsteder, så som Logo opplasting, mulighet for å fremheve et antall utvalgte sider, enkel glider funksjonalitet og ikke minst en Google Fonts picker som gir uante muligheter med hensyn på fonter for siden din. En annen ting er at selv om jeg nå lager en rimelig statisk side, kan jeg i fremtiden ha mulighet for å tilpasse enkeltsider etter behov med dette temaet.
- temaet er responsive, og fungerer derfor utmerket på alle enheter uten ytterligere behov for tilpasninger.
- temaet har en live-preview funksjon som gjør at du ser resultatet av alle endringene du gjør mens du fortsatt er inne i tilpasning-menyen, og du slipper dermed å forehåndsvise siden for hver lille endring.
- temaet er optimalisert for søkemotoroptimalisering. (Jeg har likevel valgt å installere et eget programtillegg for dette, siden jeg følte for å ha bedre kontroll på de forskjellige SEO faktorene, dette har jeg også endret til Yoast SEO etter først å ha forsøkt et annet)
- temaet har en egen live-CSS mulighet, som også gir umiddelbar live-preview mens du er inne i tilpasning-menyen.
- teamet laster rimelig raskt, og har en mengde muligheter til å forbedre ytelsen.
- temaet virker å ha god kvalitet, og har et eget meget aktivt forum hvor problemer tas opp og løses fortløpende.
- sikkerheten synes også godt ivaretatt i temaet. (Jeg har likevel også her valgt å laste ned et eget programtillegg iTheme Security)
- temaet finnes i både gratis og betalbar versjon, og dermed startet jeg med gratisversjonen samtidig som jeg da har mulighet til å oppgradere for å få flere muligheter etterhvert som behovet for ytterligere side layout muligheter og funksjonalitet melder seg.