Hva koster egentlig en egen hjemmeside? 

Før jeg satte igang prosjektet med siden min lurte jeg selvsagt på hvor mye dette ville koste meg i kroner og øre.

Siden jeg hverken er designer eller utvikler, så jeg for meg at det ville bli en betydelig kostnad i og få opp en side som ikke virker for amatørmessig, men som faktisk kan fungere og se rimelig grei ut.

Etter nå å ha lagt ned endel timer på dette er jeg meget positivt overrasket, det koster nemlig minimalt med penger. Faktisk kan du få opp en grei hjemmeside helt gratis dersom dette er målet. Når det er sagt, helt gratis betyr – gratis domene, gratis webhotell og gratis alt. Dette har jeg gått bort fra, og vil forklare hvorfor her.

Det er veldig mange faktorer som spiller inn når du lager en hjemmeside. Flere av disse faktorene har jeg vært innom før, men kommer likevel til gjenta meg selv endel her, og også forklare litt hvorfor jeg har tatt noen beslutninger som koster litt.

Webhotell

Slik jeg ser det er et av hovedpoengene med å ha en hjemmeside at folk leser den, dette betyr at du selvsagt ønsker å ha trafikk på siden din. I begynnelsen er dette sikkert ikke allverden, men etterhvert og om du gjør ting riktig kommer det garantert besøkende som er interessert i å lese det du skriver.

Ett annet viktig poeng er hvor mye innhold du skal ha på siden din, og hva slags innhold. Bare tekst trenger ikke mye plass, men dersom du ønsker å legge inn bilder og grafikk trenger du mer diskplass selvsagt.

Så, hva skal siden bestå av, og hvor mange besøkende forventer du, nå, om ett år eller enda lenger frem i tid?

Selv hadde ikke jeg noe tall på dette i starten, men tenkte som så at jeg starter i det små og så bygger jeg videre derfra. Dermed forsvant mange av de gratis webhotellene jeg hadde sett på, ofte har disse begrenset diskplass, begrensninger på trafikk og RAM på serverne er heller ikke all verden så ytelsen kan bli så som så. Ytelse er som jeg har nevnt flere ganger tidligere viktig, både med hensyn på søkemotoroptimalisering (for å øke synligheten), og også for at siden skal komme opp rimelig raskt når du kommer inn på den. En annen ting jeg så på er enkel skalerbarhet. Så, start i det små, men gjør det enkelt å oppjustere.

Så fra en kostnad på kr 0,-, som det ville kostet meg å ha et gratis webhotell valgte jeg å betale en liten årsavgift til one.com for å få et godt utgangspunkt med tanke på diskplass og ytelse for siden min, samt at skalerbarheten deres er håndtert på en god måte. Pris er selvsagt også viktig, men her som ellers, du får det du betaler for.

Diskplass

Dersom du har bare tekst, kan 1 GB fungere for deg, men med en gang du legger inn grafikk vil dette behovet bli betydelig større. Den minste pakken til one.com er på hele 15 GB, og per nå benytter jeg 520 MB av dette fordelt på www.hfnet.no, www.galleriet.hfnet.no og http://www.webshop.hfnet.no.  Gratis webhotell tilbyr slik jeg har funnet ut fra 250 MB og oppover, så det er sikkert mulig å finne et som passer her for dette kriteriet.

Trafikkbegrensinger

Noe som er minst like viktig, er at det ikke er trafikkbegrensninger på webhotellet, og alle gratis webhoteller jeg har sett på har dette. Ofte er ikke dette skrevet direkte noe sted, men de begrenser trafikken med antall GB trafikk det aksepterer per måned.

Eksempelvis dersom du legger ut en video på 25 MB på siden din, og 100 brukere laster ned denne iløpet av måneden, har du allerede brukt 2,5 GB trafikk den måneden for den ene videoen. En 25 MB video varer ca 30 sekunder dersom du skal ha ok kvalitet. Allerede fra den minste pakken til one.com er det ingen begrensninger på trafikk, og det er absolutt å foretrekke.

Prosesser og programvare

Når du velger webhotell er det viktig å sjekke at de prosesser og programmer du ønsker å kjøre faktisk støttes av webhotellet. Eksempler på slike er erl5, CGI, Python, SSL, PHP 5, MySQL databaser og Ruby on Rails.

Siden jeg har valgt å kjøre nettstedet mitt med WordPress, har jeg allerede noen krav som må møtes, og også noen anbefalinger som bør forholde deg til. De to viktigste anbefalingene er:

  • PHPversion 5.6 or greater
  • MySQLversion 5.6 or greater

Utover dette kan du lese om andre anbefalinger her https://wordpress.org/about/requirements/

Dette er vel de viktigste faktorene du må ta stilling til når du vurderer gratis opp mot betaling for webhotell.

Selv vurderte jeg både Godaddy, ProISP og one.com hvor ProISP nok er det beste og dermed også dyreste, så grunnen til at jeg endte på one.com var en vurdering av behovene mine opp mot prisen det koster i året.

Domenenavn

Har nevnt det tidligere, men for en hjemmeside er ett bra domene like viktig som adressen din. Dersom du ikke har lest den artikkelen, finner du den her.

Domene gir hjemmesiden din en identitet, og for meg som har en norsk side er .no et godt valg. Det har godt rykte, god sikkerhet, og signaliserer tilhørighet til Norge. Etter den 17. juni 2014 kan alle i Norge, også privatpersoner, få sitt eget domene direkte under .no. Les gjerne mitt første (ja helt sant første) innlegg på facebook om dette.

Så, bør man betale for et domene?

Jeg mener helt klart det, siden faktum er at ingenting er helt gratis. Dersom man velger et gratis domene, kan man som oftest ikke velge hvilket man vil ha, og som regel vanker det reklame på sidene som ikke relaterer seg til innholdet. En annen faktor er at man også sjelden har mulighet til å peke om sine domener til ett annet webhotell.

Får man derimot tilbud om billige eller eventuelt gratis domener om man kjøper webhotell så kan det være helt OK. Det man skal huske på da, er at domenet er gratis i 1 eller kanskje 2 år, men etter det må du selv begynne å betale for det.

Publiseringsløsning

De fleste webhotell man betaler for har en editor med et utvalg maler som kan benyttes, gjerne i HTML format. Dette inngår som oftest i pakken. One.com har selvsagt også det, men jeg valgte likevel å gå for WordPress som i utgangspunktet også er gratis. Dette valget har helt klart med skalerbarhet og tilgjenglig funksjonalitet å gjøre.

Så, når slutter WordPress å være gratis?

Når du vil faktisk, du kan komme veldig langt uten å bruke en eneste krone på siden din, og som oftest har alle temaer og programtillegg en gratis versjon som kan benyttes. Anbefaler faktisk alltid å prøve gratisversjonen av det du trenger først for å sjekke om dette faktisk er det du trenger, og om det har noen verdi å betale for mer funksjonalitet i en eventuell pro versjon. På denne siden har jeg benyttet kun gratisversjoner, men vurderer nå sterkt å oppgradere til Cutomizr pro siden dette temaet har betydelig mer funksjonalitet i pro versjonen som jeg allerede ser nytten av.

På en av de andre sidene mine derimot, www.webshop.hfnet.no har jeg kjøpt et par programtillegg basert på behov for funksjonalitet i nettbutikken, selvsagt etter at jeg testet gratisversjonen i en periode først.

Det første programtillegget er for import av produkter fra Amazon, Envato, eBay og AliExpress, heter Wooaffilates for WordPress  og koster $ 55,- Gratisversjonen er kun for Amazon produkter.

Det andre programtillegget er for valutakonvertering, heter Woocommerce all in one Currency converter og koster $ 23,-. Forskjellen på gratisversjonen og den betalbare er antall valutaer den håndterer.

Betalbare programtillegg er helt frivillig som sagt, men tar dem med i beregningen min uansett.

Kostnader for nettstedet

Så, hva koster egentlig en hjemmeside?

Domene og webhotell for nettstedene mine       NOK 456,25

www.hfnet.no                                                       NOK 0,-

www.webshop.hfnet.no                                       NOK 702,-

www.galleriet.hfnet.no                                         NOK 0,-          

Totalt per 25.1.2016                                            NOK 1  158,25     

Konklusjonen min er at en egen nettside er «nesten» gratis, men at man iallefall bør vurdere sterkt å betale for for webhotell og domene. En annen «kostnad» er jo tiden man legger ned. Dette blir jo endel timer, for å få innhold på siden, for å holde siden vedlike mhp.nødvendige oppgraderinger og oppfølging generelt. Dette har jeg ikke tatt med i regnestykket mitt siden det selvsagt vil være stor forskjell fra person til person.